Сьогодні вшановуємо пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру

  • 548

81 років тому в історії України відбулася одна із найжахливіших подій: знищення єврейського населення в Бабиному Яру.

За два дні 29 та 30 вересня 1941 року, за офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок…

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від німецької окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричних лікарень та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими

Бабин Яр поряд із Освенцимом став жахливим символом Голокосту на території Східної Європи й прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі теорії.

Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів.

 

Фото без опису