Не паліть сміття – це шкодить людині і довкіллю!

  • 109

 

З року в рік, з настанням осінньої пори спалення осіннього листя, сухої рослинності з городів, побутового сміття вже стало «доброю» звичкою майже кожного. Дорослі та діти змушені дихати димом, а  найгірше те, що спалювання опалого листя, сміття  несе чималу шкоду здоров’ю людини та природі. Але, на превеликий жаль, люди  рідко звертають на це увагу.

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави тощо?

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксиди – одні з найотрутніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Проблема полягає в тому, що разом з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття: одноразовий посуд, пакети, пляшки, пластмасові дитячі іграшки, уламки меблів оброблені лаками – фарбами та інше, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Дихаючи таким повітрям знижується імунітет людини, посилюється перебіг хронічних, серцево – судинних захворювань, вражаються дихальні шляхи, сприяє розвитку онкологічних та алергічних захворювань. Особливо це відчувають люди, які хворіють бронхітом, бронхіальною астмою, ринітом чи тонзилітом.

Слід пам’ятати, що спалювання сміття заборонено законодавчими актами, а порушники притягаються до адміністративної відповідальності.

Тому необхідно такі відходи, як картон, всі види пластмаси, включаючи пластмасові пляшки та пакети, гуму, здавати у пункти вторинної переробки сировини. На вивіз іншого побутового сміття заключати договори з підприємствами, які займаються вивезенням твердих побутових відходів.

На завершення ще раз закликаємо мешканців  не палити листя, гілля, сміття, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу, в якому живете Ви та Ваші родини.

 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

 

Фельдшер санітарний                                                                   

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Катерина Середюк

Інші статті

Всі статті