Сьогодні відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми

  • 433

18 жовтня в Україні відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який покликаний вчергове нагадати про необхідність консолідації зусиль органів державної та місцевої влади, громадських організацій з метою підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Оскільки торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини, Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

Торгівля людьми в умовах війни: як уникнути ризиків.

В умовах повномасштабного вторгнення тисячі українців зазнають емоційних потрясінь через загибель близьких та рідних, втрату домівок, відсутність готівкових коштів, продуктів та питної води, дезорієнтацію в часі та просторі. За таких трагічних обставин навіть найбільш витривалі нерідко шукають допомоги та підтримки, скерування та підказки зі сторони.

В ці моменти важливо зберігати стабільний емоційний стан та тверезе критичне мислення, щоб не довіряти своє життя та здоров’я, майбутнє своїх дітей, рідних та близьких випадковим особам.

Якщо плануєте перетнути кордон та працевлаштуватися в іншій країні, дотримуйтесь простих правил. Це дозволить уникнути можливих ризиків та не потрапити в лабети сучасних работоргівців:

• ні за жодних обставин не віддавайте нікому паспорти – свої та своїх дітей (виняток складають представники державних установ та прикордонних служб), за потреби відкривайте документи тільки у своїх руках;

• не сідайте в машину до незнайомих людей наодинці, намагайтеся подорожувати групами;

• переконайтеся у наявності у перевізника відповідних дозвільних документів. Прізвище та ім’я водія, а також сфотографований номер транспортного засобу перешліть рідним чи друзям, які залишаються в Україні;

• не довіряйте незнайомим особам дітей. На внутрішній стороні верхнього дитячого одягу або окремому папірці, схованому у кишеню, напишіть дані про дитину: прізвище, ім’я та по-батькові, дату народження, групу крові, реакцію на медичні препарати, повну домашню адресу, номери телефонів батьків, родичів чи сусідів;

• не піддавайтеся на маніпуляції, психологічний тиск, захмарні обіцянки надмірно високої заробітної платні. Не приймайте легковірно пропозиції щодо працевлаштування від незнайомих осіб. Користуйтеся виключно офіційними джерелами інформації.

• збережіть в телефоні та в записах контакти організацій, які надають допомогу вимушено переміщеним особам за кордоном та особам, які постраждали від торгівлі людьми.

• за перших ознак небезпеки звертайтеся до органів влади, волонтерів, представників гуманітарних місій, громадських організацій тощо.

У разі виникнення будь-яких запитань щодо працевлаштування за кордоном телефонуйте за номерами:

• Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527 та 0 800 505 501;

• Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей: 1574.

 

Фото без опису