Медичне обслуговування внутрішньо переміщених осіб

  • 500

З початком повномасштабної війни Україна зіткнулася не тільки з воєнною агресією, окупацією частини своєї території, а й із проблемою вимушеної внутрішньої міграції населення, та низкою викликів, пов’язаних із захистом прав тих осіб, які переміщуються у межах країни через збройні конфлікти та насильство ворога. Через це внутрішньо переміщені особи є надзвичайно вразливими та потребують допомоги у розв’язанні своїх проблем

На сьогодні, набуває актуальності питання надання медичних послуг внутрішньо переміщеним особам у період війни, тому саме про особливості медичного обслуговування внутрішньо переміщених осіб, розповідає завідувач сектору «Канівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД  Олена Васильченко.

Які особливості медичного обслуговування передбачені для внутрішньо переміщених осіб?

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я, медична допомога надається безоплатно (частина друга статті 49 Конституції України).

Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування (частина друга статті 38 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»).

Внутрішньо переміщена особа має право на забезпечення лікарськими засобами у випадках та порядку, визначених законодавством та на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я (стаття 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Міністерство охорони здоров’я України забезпечує організацію надання медичної допомоги та медичного обслуговування, здійснення комплексних заходів щодо санітарно-епідеміологічної безпеки населення та карантинних заходів за місцем фактичного перебування внутрішньо переміщених осіб (частина друга статті 11 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Внутрішньо переміщена особа, яка проживає на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, має право звернутися до закладу охорони здоров’я на власний вибір із заявою на ім’я головного лікаря такого закладу з проханням поставити її на облік за місцем фактичного проживання (зі зразком заяви, як правило, можна ознайомитися в у відповідному закладі охорони здоров’я). Документом, що підтверджує місце проживання внутрішньо переміщеної особи, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Внутрішньо переміщена особа, яка потребує спеціалізованої медичної допомоги (онкологічної, кардіологічної, терапевтичної, психологічної, педіатричної тощо), повинна звернутися до територіального закладу охорони здоров’я та отримати направлення до медичного закладу відповідного профілю.

Важливо! Під час дії воєнного стану внутрішньо переміщені особи можуть отримувати медичну допомогу без укладення декларації із сімейним лікарем.

Чи можна розраховувати внутрішньо переміщеним особам на безкоштовні та доступні ліки?

Внутрішньо переміщені особи мають право на безкоштовні ліки при перебуванні у стаціонарі, а також для ВПО в аптеках продовжує працювати програма  «Доступні ліки». В рамках цієї програми всі препарати за рецептом для людей, які потребують постійного лікування, можна отримати в будь-якій аптеці безкоштовно. Якщо ліки перевищують визначену державою ціну, то їх можна отримати за невелику доплату. Перерозподіл таких ліків по регіонах регулює Міністерство охорони здоров’я.    

 

Як отримати безкоштовні ліки?

  • Зверніться до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), з яким укладено декларацію, та отримайте електронний рецепт.
  • Завітайте до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки».
  • Отримайте ліки безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом.
  • Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. У програмі беруть участь лише монопрепарати (які містять лише одну діючу речовину).

Важливо! У разі відмови у наданні медичної допомоги можна звернутися до Міністерства охорони здоров’я України за номером 0 800 60 20 19 або до Національної служби здоров’я України за номером 1677.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua