День пам’яті Героїв Крут 2023: Україна вшановує 105-ту річницю бою під Крутами

  • 128

 

Провідним інспектором Коломийського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області Бережанською Л.І. спільно з інспектором ювенальної превенції відділення поліції №1 (м.Снятин) відділу превенції Коломийського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції  в Івано-Франківській області, лейтенантом поліції Пожоджук О.М. та головним спеціалістом Служби у справах дітей Снятинської міської ради Семеняк М.В. 01.02.2023 р. проведено захід з національно-патріотичного виховання з неповнолітнім суб’єктом пробації та його законним представником, присвячений 105-ій річниці бою під Крутами.
Щороку, 29 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Крут. Ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як і сьогоднішні захисники України, стали на захист української держави та зупинили нападника.

Близько 30 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені, поховали біля Аскольдової Могили. Всі вони визнані героями, хоча відомі прізвища лише 19 загиблих.

Павло Тичина присвятив Героям Крут вірш "Пам'яті тридцяти".
У 2006 році на місці бою під Крутами встановлено пам'ятник.
До 80-ї річниці бою під Крутами Монетний двір випустив в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні. У 2019 році на екрани вийшла історична драма "Крути 1918".
Бій під Крутами – трагічна і важлива подія в історії нашої держави. З
агибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежність. Історія повторюється: сьогодні ми героїчно продовжуємо обороняти суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.