Відбулася презентація авторської одноосібної монографії "На шляху поступу ми лиш каменярі..."

  • 155

 

Сьогодні, у день пам’яті Марка Черемшини, відбулася презентація авторської одноосібної монографії "На шляху поступу ми лиш каменярі..." Українська літературна інтелігенція в суспільно-політичному та культурно - освітньому життя Галичини й Буковини (кінець ХІХ–початок ХХ ст.)".

Автор книги - Микола Гуйванюк - наш земляк (уродженець села Стецева), науковець, один з провідних істориків - черемшинознавців, кандидат історичних наук, завідувач кафедри історії України факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича. Є автором ряду книг про Марка Черемшини, лауреат літературно - мистецької премії імені Марка Черемшини.

Монографія "На шляху поступу ми лиш каменярі..." фактично є антологією історико - біографічних портретів М.Черемшини, В.Стефаника, В.Будзиновського, М.Павлика, І.Франка та багатьох інших діячів. Автор створив своєрідний колективний портрет тогочасної української літературної інтелігенції. Він показав їхній вплив на суспільно-політичне та релігійне життя регіону, а також їхню діяльність у захисті економічних і соціальних інтересів українського населення Галичини та Буковини.

Робота над монографією тривала більше

10 років. Загалом було використано близько 2000 літературних джерел.

Микола Гуйванюк розповів про процес створення монографії, навів чимало нововіднайдених, невідомих на широкий загал, фактів з біографії українських письменників та відповів на запитання гостей літературної імпрези.

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису