Профілактика серцево-судинних хвороб в умовах війни

  • 34

 

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності, як в Україні, так і в усьому світі.

Серцево-судинні захворювання це: ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інфаркт, інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), тиск нижче норми (гіпотонія), ревматична хвороба серця, вроджені вади серця, серцева недостатність тощо.

Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і шкідливі звички: куріння, брак фізичної активності, нераціональне  харчування та вживання алкоголю, наркотиків тощо.

Зараз вся країна перебуває у стані війни, це призводить до постійного стресу, що вкрай негативно позначається на нашому організмі – в першу чергу на серцево-судинній системі.

Хворобу легше попередити, ніж лікувати:

1. Правильне харчування – віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби.

2. Дотримання водного балансу організму – для поповнення внутрішніх водних запасів потрібно щодня випивати від 1,5 до 2 л чистої, фільтрованої, не газованої води. При цьому корисніше пити потроху та часто. Обов’язково перед їдою і не раніше, ніж через 1 годину після прийняття їжі.

3. Фізична активність – більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися фізкультурою. намагайтеся щодня ходити пішки на відстань не менше 3 км (не менше 30 хв).

4. Намагатися уникати стресів та вчитися справлятися з ними. У разі необхідності, за рекомендацією сімейного лікаря, приймати заспокійливі засоби.

5. Сон – оптимальна тривалість сну дорослої людини 7-8 годин на добу, дітям – не менше 10 годин. Сон повинен бути здоровим: останній прийом їжі за 2-3 години до сну, приберіть усі гаджети зі спальні, максимально ретельно підійдіть до вибору матраца, спати обов’язково потрібно в темряві, а ще – тиша і прохолода (18-21 ° С ).

6. Відмова від куріння та алкоголю.

7. Контроль тиску та рівня глюкози у крові – контролюйте артеріальний тиск і рівень глюкози у крові.

8. Регулярний медогляд – регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, вчасно проходьте профілактичні скринінги. За необхідності лікар може призначити необхідне обстеження та лікування.

Піклуйтеся про своє серце та судини і вони віддячать вам своєю безперебійною роботою та забезпечать активну життєдіяльність.

 

Завідувачка відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина МАКАРЕНКО