Міжнародний день очищення водойм

  • 30

 

Сьогодні 6 червня  відмічається міжнародний день очищення водойм. Призначення води в нашому житті, її кількість та цінність  є невід'ємною частиною життя людини. Головним джерелом забруднення природних вод є стічні води – промислові, господарсько – побутові та сільськогосподарські, серед яких за токсичністю виділяють промислові стічні води.

Негативний  вплив промислових підприємств, людський фактор, все це веде до зменшення придатної води.  Забруднюючі речовини, які надходять до водойми,  негативно впливають  на якість води: можуть змінюватися природні смакові її якості, хімічний склад води, зменшується вміст кисню, змінюються кількість мікроорганізмів, особливо тих , які можуть викликати такі інфекційні захворювання як – дизентерія, вірусний гепатит  А лептоспіроз ,  ротавірусні  інфекції, та інші.

В Україні законодавчо передбачена відповідальність за неналежне ставлення до водних об’єктів. Однак,  і від кожної людини залежить  чистота річок та інших природних  водойм.

З настанням теплої  пори  року  люди  часто  відпочивають  на  берегах річок, водойм, тому необхідно бути відповідальним і дотримуватися найпростіших правил:

  • збирати все сміття, що залишилося після  відпочинку на природі та забирати його з собою для подальшої  утилізації;
  • не мити автомобіль біля річок, озер та інших водосховищ – всі хімічні засоби потрапляють в  воду , землю, підземні води,  які також важливі в природному колообігу води;
  •  треба привчати дітей  кидати сміття тальки в спеціалізовані контейнери, при їх відсутності сміття збирати в пакети і забирати з собою.

 

          Від сьогоднішніх дій людини залежить все біологічне життя на планеті.

         Спеціалісти  Снятинського відділу Коломийського районного відділу

 ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» здійснюють  відбір проб  води відкритих водойм  для лабораторного дослідження.

         Так, за 5 місяців поточного року з відкритих водойм відібрано 53  проби води , відхилень від норм не виявлено.

       Лабораторний контроль за якістю річкової води у межах місць масового відпочинку і надалі буде проводитись.

 

      

 

Фельдшер санітарний відділення

Епідеміологічного нагляду (спостереження)

Та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський  ОЦКПХ МОЗ»

 Катерина Середюк