Лямбліоз - активне захворювання

  • 27

 

 На сьогодніший день актуальною проблемою є паразитарні захворювання у людей. Перебування паразитів в організмі людини шкідливо відбивається на здоров’ї. Кишкові протозоози , насамперед лямбліоз, широко розповсюджене захворювання, яке спричиняється паразитуванням лямблій в тонкому кишківнику організму людини, де вони своєю життєдіяльністю порушують процеси всмоктування. Крім цього в печінці починається запальний процес, а в жовчному міхурі можливий розвиток лямбліозного холециститу.

   Основним джерелом інвазії є хвора людина або носій. Встановлено, що лямблії паразитують в організмі котів, собак, мишевидних гризунів. Переносниками можуть бути мухи  і таргани.                                                                                                           

   Шляхи проникнення лямблій в організм:

- водний - заразитися можна при вживанні недостатньо очищеної води з-під крана або води з відкритих водойм;

- контактно-побутовий - збудники накопичуються на поверхні предметів: іграшках, посуді, білизні, одязі. Особливо це стосується дітей,у яких є шкідливі звички смоктати пальці, олівці, ручки, гризти нігті. Тому найчастіше лямблії зустрічаються в дітей у віці від двох до семи років;                                                                                 - харчовий - джерелами зараження служать різні продукти харчування. Часто лямбліоз виявляється після вживання продуктів, що не пройшли термічну обробку( овочі, фрукти, ягіди).

    Вирішальну роль у будь-якому з шляхів проникнення відіграють брудні руки. Отже, лямбліоз - захворювання, яке в першу чергу вражає людей, які не дотримуються правил особистої гігієни.                                         

    Інкубаційний період (від моменту зараження до появи симптомів захворювання)  триває 10-15 днів.

Клінічні прояви дуже різноманітні. Це загальна слабкість,підвищена стомлюваність, зниження апетиту, дратівливість, плаксивість, запаморочення і головні болі, порушення сну, дискомфорт у верхній частині живота, нестійкі випорожнення (проноси, змінювані запорами), здуття живота, дисбактеріоз кишечника, неприємні відчуття та біль навколо пупка, нудота, іноді блювота. Можливі характерні алергічні прояви, зокрема на харчові антигени( молоко, рибу, яйця, цитрусові), блідість шкірних покровів. Досить частим симптомом у хворих є ураження червоної облямівки губ( від легкого лущення і сухості до тріщин,заїд).

   Внаслідок інтоксикації  виникає харчова недостатність - лямблії «крадуть» поживні речовини з організму, харчуючись перевареною їжею в тонкому кишківнику, виділяючи токсичні продукти обміну.

   Для діагностики лямбліозу  необхідно провести  лабораторне дослідження на наявність або самих паразитів, або частіше їхніх цист. Спеціалісти мікробіологічної лабораторії Снятинського відділу Коломийського РВ ДУ « Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» можуть провести таке дослідження на договірній основі згідно із затвердженими тарифами.

  Профілактика лямбліозу повинна бути направлена на усунення факторів передачі цист лямблій:

- Ретельно мити руки після туалету, перед безпосереднім вживанням їжі.

- Уникати купання у водоймах зі стоячою водою, при купанні в озері, річці, в будь-якій водоймі намагайтеся не ковтати воду.

- Ретельно промивати всі овочі і фрукти.

- Знищувати мух у приміщеннях, особливо там, де готується їжа.                              При забезпеченні проведення всіх заходів профілактики, раннє виявлення, своєчасне та якісне лікування хворих можливо знизити захворюваність на лямбліоз в цілому та захистити своїх дітей та себе від цього захворювання.

При виявленні перших ознак захворювання звертайтесь до сімейного лікаря.

 

 

 Помічник епідеміолога

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

                                                                                         Оксана КРИКЛИВЕЦЬ