Літні дитячі хвороби або як захистити здоров'я дитини на відпочинку

  • 84

   Під час літніх канікул у школярів з'являється довгоочікувана можливість відпочити, а у їхніх батьків  - поліпшити здоров'я дітей. Але літо це не тільки радість , а й небезпека захворювань. І не важливо, де ви відпочиваєте: на морі або в лісі за містом. Тому, щоб ефективно протистояти різним недугам, потрібно знати наступне:

     Болить живіт
          Найпопулярнішими винуватцями літніх хвороб можна вважати кишкові інфекції та харчові отруєння .Досить недотримання елементарних правил особистої гігієни, умов та термінів зберігання продуктів. У більшості випадків допоможуть уникнути проблем прості дії:

  • Навчіть дитину мити руки відразу після приходу з прогулянки і перед    

           їжею;

  • Не забувайте мити овочі і фрукти доброякісною водою;

      -   Використовуйте тільки кип'ячену або бутильовану воду;

  • Не готуйте продукти із запасом, приготовлені страви вживайте відразу;
  • Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • Не вживайте невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші  рослини.

   Симптоми літніх хвороб викликаних кишковими інфекціями розпізнати не складно: біль у животі, блювота, температура, слабкість, рідкий стілець, відсутність апетиту. При їх появі негайно зверніться до лікаря, щоб він призначив лікування, і строго дотримуйтеся його рекомендацій.
        Алергія

        Буйство зелені і квітучі рослини  можуть  викликати у дитини алергічний кашель, висипку на шкірі, зниження апетиту, порушення сну, швидку стомлюваність та інше.
І в таких випадках вам необхідно звернутись до лікаря , який дасть необхідні рекомендації.

       Грибок
       Грибкові захворювання також відносяться до літніх. Це пояснюється великою кількістю саден і подряпин, які примудряються заробити діти.

Профілактика подібних хвороб проста: своєчасно обробляти навіть незначні подряпини і не користуватися чужим взуттям, в тому числі при відвідуванні басейну, дотримуватися правил гігієни.
          Сонячний і тепловий удар

За кількістю випадків дана проблема, напевно, лідирує влітку. Хоч захиститися від неї не так уже й складно: уникайте тривалого перебування на сонці і не забувайте носити панамку.
         Зверніть увагу, що симптоми цих хвороб збігаються: запаморочення, нудота, сухість у роті, непритомність, почервоніння обличчя, різнокольорові плями перед очима і слабкість. Зате перша допомога трохи відрізняється.    

         При сонячному ударі необхідно сховатися в тіні, покласти на лоб холодний компрес і випити щось прохолодне. При тепловому потрібні: прохолода, спокій, злегка підсолене питво і нашатир, на випадок непритомності.
         Як бачимо, літні хвороби можуть бути дуже небезпечні і перетворити довгоочікуваний відпочинок в постійну боротьбу з наслідками. Тому намагайтеся уважніше ставитися до здоров'я своєї родини!

           

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Любов ЛУДЧАК