Літні джерела вітамінів.

  • 58

 

Розпал сезону ягід, овочів і фруктів - це, без сумніву, літо. Щодня вживаючи свіжі овочі, зелень, ягоди і фрукти ми заповнюємо нестачу вітамінів і мінералів, яка часто виникає за зиму і ранню весну. Однак вирушаючи за черговою закупівлею «вітамінів» замислится, які з них дозрівають в цей часовий період.

Чому важливо купувати фрукти в «свій сезон»? Сезонні фрукти, ягоди та овочі ми можемо придбати в супермаркетах протягом цілого року. Однак, такі продукти мають чіткий період дозрівання, тому кращі смакові якості і велику користь від них можна отримати саме в «свій сезон». Сезонними фруктами є полуниця, черешні і вишні, малина,персики, абрикоси, слива тощо. З овочів редиска, капуста, огірки, морква, зелена цибуля, перець, листя салату та інша зелень багата вітамінами.

Ягоди, сезон яких швидко спливає, потрібно встигнути з’їсти в свіжому вигляді і якомога більше. На вітаміни і мінерали вони навіть багатші за фрукти. Тож, намагайтеся «встигнути» ними наїстися в сезон!

 Фрукти багаті цукрами, тим не менш, це найкраща альтернатива здобі та іншим «забороненим» солодощам, які містять так звані «порожні» калорії. Намагайтеся вибирати місцеві фрукти, які дозрівали без стимуляторів росту, а не набували товарного вигляду в транспорті по дорозі до місцевих ринків.

 Овочі — яке літо без салатиків? Овочі багаті клітковиною, якої так не вистачає під час інших сезонів. Це та група продуктів харчування, яку можна поєднувати практично з будь-якими іншими продуктами. В огірках багато йоду натрію, фосфору й заліза. Він є лідером за вмістом вітаміну С, гарно очищає організм в цілому, сприяє травленню та підвищує засвоєння білків.

Намагайтеся їсти прості, легкі страви: натуральні свіжі фрукти, ягоди, овочі або у вигляді соків, морсів, лимонадів, салатів і супів.

 Але не забуваємо й прості правила, щоб уникнути харчового отруєння:

  • Ретельно мийте водою ягоди, фрукти та овочі перед вживанням;
  • Обов’язково мийте руки перед їжею;
  • Ніколи не куштуй немиті ягоди на ринку;
  • Не купуйте овочі та фрукт з коричневими або сіруватими плямами. Їх наявність може свідчити про те, що плід чимось обприскували або він пошкоджений;
  • Не надрізайте плоди ( кавун, диня) при покупці, щоб не занести в них мікроби;
  • У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !

Отже,обирайте для власного раціону улюблені фрукти, ягоди і овочі намагайтеся вживати їх у поміркованій кількості щодня та залишайтеся здоровими!

 

          Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

          Любов ЛУДЧАК