"ЗОЛОТА ДОБА" ГАЛИЦЬКОЇ АДВОКАТУРИ

  • 91

 

З нагоди Дня Конституції України у літературно-меморіальному музеї Марка Черемшини відбувся краєзнавчий салон "Золота доба" Галицької адвокатури. Ті що творили правову свідомість".

Галицькі адвокати були складовою частиною еліти тогочасного українського суспільства: вони обиралися послами до польського сейму й сенату, входили до керівних органів політичних партій і громадських організацій. Окрім того, вони вчили боротися за свої права, вчили українців мислити, як успішні люди, і будувати українську державність. Їх історія тісно пов’язана з історією цілого українського народу.

Діяльність Кирила Трильовського, Андрія Чайківського (Чайковського), Івана Семанюка (Марка Черемшини), Олекси Коссака, Миколи Лагодинського, Леся Мартовича, про котрих говорилося на заході, заслуговує не лише на уважне дослідження, але й пошанування.

Про боротьбу за українську ідею в радянські часи розповіли очевидці та учасники тих подій Володимир Чипига та Іван Грекуляк.

Також на заході транслювався аудіовиступ останнього Президента УНР в екзилі Миколи Плав'юка про шлях до української незалежності.

Серед відвідувачів краєзнавчого заходу - поважна інтелігенція громади, просвітяни, всі, хто цікавиться історією краю в іменах.

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису