Фруки, ягоди і цукровий діабет.

  • 28

 

Люди з цукровим діабетом часто обмежують себе в них, бо у фруктах багато цукру. Дарма! 

Вони містять багато клітковини та мікроелементів, тому можуть і мають бути в раціоні. Головне — контролювати порцію та віддавати перевагу фруктам та ягодам із низьким глікемічним індексом. Що це означає?

Глікемічний індекс (ГІ) — це показник, який вказує на те, наскільки той чи інший продукт підвищує рівень цукру в крові. Що вищий ГІ має продукт, то вище й швидше зростає рівень цукру, і навпаки.

Ділимося рекомендаціями , щоб фрукти приносили лише користь:

  •  Віддавайте перевагу цілим фруктам. Під час приготування смузі, пюре, соку втрачається клітковина, тому вони швидше підвищать цукор у крові.
  • Якщо ви використовуєте метод тарілок, невеликий шматочок цілого фрукта або ½ чашки фруктового салату на десерт —  чудове доповнення до некрохмалистих овочів, невеликої порції крохмалю та білкових продуктів, які знаходяться на вашій тарілці.
  • Розподіляйте порції протягом дня, щоб не викликати підвищення рівня цукру.
  • При діабеті дозволяється їсти черешні, груші, яблука, сливи, вишні, гранат, персики,  цитрусові
  • Не рекомендується вживати, особливо у великій кількостях кавун і виноград. До заборонених фруктів також належать хурма, банани, фініки, оскільки вони швидко підвищують рівень глюкози у крові.

 Не існує універсальної моделі харчування для людей з діабетом. Для індивідуального планування їжі зверніться до свого лікаря. Це допоможе уникнути помилки, яка може стати фатальною для вашого здоровя.

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина ДАНИЛЬЧУК