Харчування в спеку

  • 32

 

У спеку тягне до холодильника – адже там холодно. А якщо вже відкрили, так не йти ж назад з пустими руками – і ви починаєте (або продовжуєте їсти. Саме цього робити в спеку не варто. Велика кількість їжі вимагає значних витрат енергії – для того, щоб переварити все з'їдене. І організм  замість того, щоб витрачати сили на інші життєво важливі процеси, кидає їх на перетравлення. Щоб добре себе почувати, вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду.

На обід їжте суп овочевий салат рибу або птицю. Ідеальна страва - холодний суп, який наситить та освіжить ваш організм.

На вечерю надавайте перевагу великій порції салату. Не скупіться на різні види овочів та зелені. Такий салат заправте оливковою або будь-якою іншою нерафінованою олією з додаванням невеликої кількості лимонного соку. Від сметанних та майонезних соусів краще взагалі відмовитись.

У літню спеку особливе навантаження випадає на серцево-судинну систему, тому варто її додатково підтримати. Для цього обирайте продукти з високим вмістом калію: шпинат, квасоля, банани, кефір та йогурт тощо.

Намагайтеся виключити солону їжу, оскільки вона затримує рідину в організмі та призводить до набряків.

Морозиво та інша солодка їжа довго перетравлюється, цукор та добавки лише підсилять спрагу.

Харчуйтеся переважно свіжими стравами, тому що у спеку продукти псуються швидше і ризик інфекцій зростає.  Не менше половини денного раціону повинні становити фрукти та овочі (в них велика концентрація мікроелементів, вітамінів та менше цукрів).

Фрукти містять багато води, тому їжте їх якомога частіше. Намагайтеся вживати їх зранку, оскільки вони у великій кількості містять прості вуглеводи та клітковину.

Пам'ятайте, що під час загострення будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту, фрукти та ягоди в натуральному вигляді їсти не можна (лише варені або запечені).

 Овочі готуйте на пару у шкірці або варіть.  Скоротіть калорійність свого раціону, адже спека – це стрес для організму.

 Пам'ятайте, що набору ваги сприяють часті перекуси: морозиво, банани, ягоди, солодкі напої, оскільки вони мають високу калорійність.

У жодному разі не терпіть спрагу! Пийте воду невеликими порціями, але частіше, аби уникнути зневоднення. Оптимальний режим – 100-200 мл кожні 40-50 хв. Індивідуальну норму споживання рідини на добу можна розрахувати дуже просто: 30 мл води на 1 кг маси тіла.  Чай, кава, молоко, смузі, свіжовичавлені соки зневоднять ваш організм ще більше і негативно вплинуть на органи травлення.

Пийте просту воду, воду з лимоном і м'ятою, різноманітні натуральні лимонади, зелений чай, компоти зі свіжих ягід та фруктів. Не вживайте напої  холодними.  

 Не забувайте про кисломолочні продукти (йогурт і кефір) - вони чудово охолоджують і втамовують спрагу.

Вгамовувати спрагу пивом або іншими алкогольними напоями - безглуздо та небезпечно (підвищують тиск та навантаження на серце, роблять судини млявими, порушують роботу нервової системи, сприяють пришвидшенню зневоднення організму).

Фельдшер санітарний

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина Данильчук