Що таке вірус Коксакі та його профілактика

  • 1468

 

Вірус Коксакі – хвороба, що вражає ротову порожнину, кисті рук та ступні. Через це у захворювання є й інша назва: синдром "рука-нога-рот". Хворіють ним переважно діти до 5-ти років, проте трапляються випадки інфікування і дорослих.

Це надзвичайно заразне вірусне захворювання із групи ентеровірусів, які добре розмножуються в шлунку і кишечнику людини. Вперше вірус виявили в 1949 році в маленькому містечку Коксакі в США, звідки і назва. В Україні випадки даного захворювання реєструються щорічно.  

Хвороба найчастіше зустрічається у дітей віком від 1 року до 10. Малюки до 3 місяців життя не схильні до вірусу Коксакі, оскільки мають вроджений імунітет, який передається від матері до плоду. Діти старше 10 років і дорослі хворіють в рідкісних випадках,  часто вони переносять інфекцію без клінічних проявів.

Вірус Коксакі  досить стійкийВ навколишньому середовищі без носія він здатен жити кілька діб: у стічних водах, у воді відкритих водойм і плавальних басейнів, в грунті, на овочах, в молоці і ін. Вірус виживає в замороженому стані при температурі -70°С, у холодильнику — понад рік, після обробки 70% спиртовими розчинами, кисле середовище шлунка також не є для нього згубною. Кип'ятіння вбиває вірус швидко. При кімнатній температурі вірус може зберігатися до 3 міс. Гине він під впливом УФ-випромінювання і обробки розчином формаліну не менше 0.3%, а також дезінфікуючими засобами, що містять хлор.

Джерелом інфекції є хворі і вірусоносії. У зовнішнє середовище вірус Коксакі потрапляє повітряно-крапельним шляхом і з вмістом кишківника. Найчастіше захворювання виникає в літні або осінні місяці.

Інкубаційний період вірусу Коксакі становить від 2 до 10 днів. Першими симптомами є короткотривалі (3-5 днів) підвищення температури до 38,5-39,0 градусів, виразні симптоми інтоксикації, біль при ковтанні, м’язові болі, що часто розцінюється як ГРІ. Однак, на відміну від ГРІ через 1-2 дні на долонях (іноді на тильній поверхні кисті) і стопах (частіше підошвах), рідше на задній поверхні стегон і сідницях, обличчі з’являється висип у вигляді везикул невеликого розміру до 3 мм в діаметрі. Висип тримається у хворого протягом 5-7 днів, потім зникає безслідно. Одночасно з появою висипу на слизовій ротової порожнини з’являються виразки (афти), афтозний стоматит на внутрішній поверхні щік, язиці, яснах, твердому і м’якому піднебінні. При цьому знижується апетит, з’являється дратівливість, примхливість, можуть з’явитися болі в горлі, виникають складнощі при прийомі їжі, рясне слиновиділення.

Якщо хвороба протікає без ускладнень, симптоми зникають за тиждень, у гіршому випадку – за 9-10 днів.

Головна небезпека вірусу в тому, що він здатний викликати ускладнення, тому що збудник кровотоком може потрапити в будь-які органи. Серед найнебезпечніших ускладнень виділяють зневоднення внаслідок частого блювання та діареї, серцеву недостатність, набряк легень, міозит (ураження м’язів), гепатит, енцефаліт, менінгіт, міокардит.

Вакцину для профілактики вірусу Коксакі поки що не винайшли. Кращий метод профілактики — часте миття рук (особливо, до їжі, після відвідування туалету і вулиці). Якщо одними й тими ж іграшками користується кілька дітей, часто мийте іграшки дезинфікуючим засобом, щоб запобігти поширенню вірусу. Регулярно чистіть предмети, які дитина тягне в рот (наприклад, пустушки). Навчіть дітей прикривати рот при чханні або кашлі, а потім мити руки. Якщо дитина захворіла вірусом Коксакі, нехай сидить вдома. Під час хвороби не можна відвідувати садок, школу та інші громадські місця. Обмежте спілкування дитини з іншими дітьми, щоб звести до мінімуму поширення вірусу.

При виявленні перших ознак хвороби необхідно звернутися до лікаря!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська 

Фото без опису