Допомогли встановити факт народження на тимчасово окупованій території

  • 286

З великою кількістю проблем зіштовхуються громадяни України в період повномасштабного вторгнення. Проте наші діти – українці продовжують народжуватись і це є підтвердженням того, що Україна незламна.

Але що робити, якщо дитина народилась на тимчасово окупованій території? З даним питанням до сектору «Снятинське бюро правової допомоги» звернулася пані Наталія, яка на цей час є внутрішньо переміщеною особою.

Пані Наталія мала на руках медичне свідоцтво про народження дитини, яке їй видали при народженні дитини та свідоцтво про народження дитини на тимчасово окупованій території України, але відповідно до законодавства України воно є недійсним.

Довідково! Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими ч. 2 цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Оскільки, у пані Наталі відсутні документи, які дозволяють зареєструвати народження дитини згідно з вимогами національного законодавства та отримати свідоцтво про народження дитини, встановленого Україною зразка, необхідно звернутися до суду.

Враховуючи складність справи, представляти інтереси було доручено Вікторії Лазаренко-Гаїна, завідувачці сектору «Снятинське бюро правової допомоги». Юристка зібрала необхідні документи та склала заяву щодо встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України.

Снятинський районний суд Івано-Франківської області невідкладно розглянув справу з дня надходження заяви до суду та прийняв позитивне рішення.

Важливо знати! Заявники у справах за заявами про встановлення факту народження, поданих у звязку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, звільнені від сплати судового збору.

 

Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень № 

351/701/23

 

Фото без опису