Загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору в Україні

  • 44

 

17 липня поточного року в Україні розпочалася «наздоганяюча» (catсh-up) кампанія з вакцинації дітей проти кору. Протягом кампанії щеплення проти кору, а також епідемічного паротиту та краснухи отримають діти до 17 років, які зовсім не вакциновані проти вищезазначених інфекційних захворювань або щеплені з порушенням Національного календаря щеплень (щеплення проти кору, епідемічного паротиту, краснухи є обовязковими і проводяться в 12 місяців та 6 років).

Нагадаю, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору в Україні тривав у 2017–2019 роках, і з огляду на те, що спалахи циклічні, новий може виникнути вже у 2023 році. За період спалаху на територіях Заболотівської та Снятинської територіальних громад захворіло на кір у 2017 році 38 осіб, у 2018 році – 150 та у 2019 році – 50.

Головною причиною спалахів кору є низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби, який створюється завдяки вакцинації.  Вакцина комплексна КПК (кір-паротит-краснуха) створена на основі ослаблених вірусів, які не викликаючи захворювання, але здатні створити в людському організмі стійкий імунітет проти цих інфекцій. Нею вакцинують у понад 100 країнах світу. Вона є безпечною та ефективною, схвалена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

 Небезпечними є ускладнення кору: енцефаліт, отит (запалення середнього вуха), бронхіт, пневмонія. Ця недуга може призвести, навіть, до смерті хворого.

Ускладненнями епідемічного паротиту є: менінгоенцефаліт, і як його наслідок епілепсія, параліч, гідроцефалія, нейросенсорна глухота; безпліддя; міокардит; панкреатит; артрит;  захворювання у І триместрі вагітності підвищує ризик самовільного викидня. До ускладнень краснухи відносяться: енцефаліт, артрит, тромбоцитопенічний геморагічний діатез, міокардит, неврит зорового нерву. Найбільш небезпечною краснуха є для вагітних – може призвести як до численних вроджених вад розвитку дитини, так і до загибелі плоду.

Основним захистом від вищезазначених інфекцій є вакцинація!

Перенесення дитиною одного з вище перелічених захворювань не є протипоказом до щеплення комбінованою вакциною (КПК).

Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи не має їх взагалі, надолужте за першої ж можливості. Зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб отримати щеплення безкоштовно. Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже такі діти вразливіші до інфекцій, перебіг хвороби в них зазвичай важчий, а ускладнення — серйозніші.

Щепитись – від інфекцій захиститись! Будьте здорові!

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська 

 

Фото без опису