Чим небезпечний кір?

  • 34

 

Останнім часом в світі зростає актуальність інфекційних захворювань збудниками яких є віруси. Це наочно показали епідемії  і пандемії грипу(особливо так званого  свинячого), СНІДу, а останні  роки  і пандемія спричинена  коронавірусом.  Тому хотілось би нагадати про таке вірусне захворювання як кір, яке спричинило на території України у 2017-2019 роках чергову епідемію.   

Кір — інфекційна хвороба, спричинена вірусом, який  передається  від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом і характеризується вираженою інтоксикацією, запальними явищами з боку дихальних шляхів, запаленням слизової очей, появою своєрідних плям на слизовій оболонці щік і характерним плямистим висипом на шкірі. Єдиним джерелом інфекції є хвора людина. Сприйнятливість до кору висока, тому хворіють як діти так і дорослі. Як правило дорослі хворіють важче і у них частіше можливий розвиток ускладнень   внаслідок захворювання на кір.    

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, тобто під час кашлю, чхання, розмови. Період від моменту зараження до початку захворювання може становити від 9 до 21 дня. Хоча в більшості випадків захворювання на кір закінчується видужанням,  проте можливі ускладнення у вигляді загострення наявних хронічних захворювань, а також  запалення внутрішнього вуха, нирок, бронхів, легень  і мозкових оболонок. Останні два ускладнення  можуть привести навіть до смерті хворого. У випадку захворювання потрібно не займатися самолікуванням, а негайно звернутися за медичною допомогою до лікаря. Щоб попередити ускладнення і можливе зараження контактних родичів та друзів хворої людини необхідно лікуватись у інфекційному відділенні.

Але найкращий захист від захворювання, це  профілактичне щеплення проти кору. Для вакцинації використовується комбінована вакцина проти кору-паротиту-краснухи. Щеплення проти кору проводяться в 12 місяців життя дитини та в 6 років. Дітям, що не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком у 12 місяців та в 6 років, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Не щеплені раніше дорослі особи, які не хворіли кором можуть бути привиті проти кору по епідемічних показах(контакт з хворим на кір) у віці до 30 років, але найбільш ефективний захист дає вакцинація якщо прищепитись у перші 3 дні від моменту контакту зі хворим. Щоб отримати щеплення необхідно звернутись в найближчу амбулаторію загальної практики сімейної медицини або на фельдшерсько-акушерський пункт.

І на сам кінець трохи статистики по захворюваності на кір на території колишнього Снятинського району. Так у 2017 році  в Заболотівській та Снятинській громадах захворіло на кір 38 осіб, а в Городенківській та Чернелицькій громадах-33, у 2018 році перехворіли у Заболотівській та Снятинській 150 осіб, а в Городенківській та Чернелицькій громадах 194, а в 2019 році Заболотівській та Снятинській громадах на цю недугу захворіло 50 осіб, з а в Городенківській та Чернелицькій громадах-89. За 2020рік -2022 роки та в першій половині 2023року випадків кору не зареєстровано.

 

Лікар епідеміолог  Снятинського відділення 

Коломийського РВ

Сергій Макаренко

Фото без опису