Якість хліба

  • 30

 

Хліб і випічка – це основа кулінарних традицій будь-якого народу. Складно уявити собі українську кухню без такого традиційного виду випічки, як хліб. З ним пов’язано безліч звичаїв і традицій нашого народу. Скільки живуть на світі люди, стільки вони випікають хліб.

Якість хлібобулочних виробів нормується державними стандар­тами. Її оцінюють за органолептичними показниками і вагою. Органолептично визначають форму хліба, колір і зовнішній вигляд скоринки, смак і запах, еластичність, пористість, свіжість м'якушки і вагу виробів. Смак, свіжість, запах, хрускіт (його наявність або відсутність) визначають дегустацією; колір м'якушки, пористість, промішування — візуально на зрізі хліба.

Хліб має бути правильної форми. Деформовані і зім’яті хлібобулочні вироби не допускаються до реалізації. Поверхня хліба має бути чистою, гладкою, блискучою, не мати підривань і великих тріщин.   Колір кірок якісного хліба – рівномірний, не блідий, без ділянок, що підгоріли.  Одно з найбільш важливих органолептичних властивостей хліба - стан м’якушу який має тонкостінну дрібну пористість, в нім немає порожнеч і ознак гартування (щільних, нерозпушених ділянок). Також в м’якуші не повинно бути сторонніх включень –  нерозмішаних грудок борошна і т. д. Сам м’якуш має бути добре пропеченим, не липким і не вологим на дотик. М’якуш якісного хліба після натиснення на нього пальцем набуває первинної форми.  Визначають якість хлібної продукції також і за  вологістю, кислотністю, пористістю.  При підвищеній вологості м'якушка хліба липка, волога на дотик, нееластична. При пониженому вмісті воло­ги у виробах м'якушка їх ущільнена.   Кислотність залежить від сорту борошна та впливає на тривалість зберігання хлібобулочного виробу. Це один із самих важливих показників якості хліба.  Пористість – органолептична властивість, за якою оцінюють ступінь пропеченості хлібобулочних виробів.

Таким чином, якість хліба залежить від сировини, дотримання технології випікання, умов і термінів зберігання.

Санітарно-гігієнічна лабораторія атестована на право проведення   хліба  на такі показники як : органолептика, вологість м’якушки, кислотність та  пористість, та надає платні послуги для населення,установ та приватних фірм з дослідження хліба та хлібо-булочних виробів. Якщо у вас виникнуть  підозри, щодо якості хліба,  то  можна зробити дослідження даного виробу. Вартість  дослідження хліба на органолептичні показники  згідно прейскуранту цін становить - 63,36 грн. , вологості - 144,63 грн., кислотності – 102,37 грн., пористості – 37,83 грн., Тому при необхідності звертайтеся за адресою: м. Снятин вул. Кобринських,20.

 

 

 

Біолог  санітарно - гігієнічної лабораторії

 Снятинського відділу Коломийського РВ

 ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                           

    Одинська І.У.

Фото без опису