Йододефіцит в організмі: що варто знати

  • 32

 

Проблема йододефіциту актуальна для багатьох країн і розглядається Всесвітньою організацією охорони здоров’я як найбільш поширена причина захворювань неінфекційного характеру. Обмін речовин, регуляція процесів росту, психічного стану, роботи серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту, терморегуляція. За все це відповідають гормони, що продукує щитоподібна залоза. Будівельним матеріалом для даних речовин виступає йод. Його недостатній вміст в організмі може призвести до серйозних порушень у роботі щитоподібної залози і стати причиною гіпотиреозу.

Йод ─ мікроелемент, який організм отримує разом з їжею тваринного і рослинного походження. Потреба людини в йоді зберігається протягом усього життя. Вміст мікроелемента у воді, ґрунті та повітрі в різних регіонах неоднаковий, адже його джерелом є моря і океани. Найбільш небезпечний йододефіцит для вагітних. Адже йод і гормони щитоподібної залози, що з нього виробляються, необхідні для правильного розвитку всіх систем і органів плода, у першу чергу ─ для формування мозку. Підвищена потреба в мікроелементі зберігається і у маленьких дітей, мозок яких продовжує розвиватися.

       Діагноз «дефіцит йоду» все частіше ставлять особам від 18 років і старше. За ствердженнями медиків, понад третина населення країни мають ознаки нестачі йоду і навіть не здогадуються про це. Причина не в неуважності до власного здоров’я, а в тому, що на початкових етапах зміни у самопочутті дуже незначні. Підтвердити нестачу йоду в організмі можна, здавши біохімічний аналіз крові. Але розпізнати проблему можна і за певними ознаками: хронічна втома, млявість, сонливість, погіршення розумових здібностей, зниження концентрації уваги має насторожити людину. Особливо, якщо раніше він відрізнявся підвищеною працездатністю та швидкістю реакцій. При дефіциті йоду значно знижується опірність організму до вірусів. В результаті людина починає частіше хворіти. 

        До регіонів з нестачею йоду належать Львівська, Чернівецька, Тернопільська, Волинська, Закарпатська, Рівненська та Івано-Франківська області. Особливо важкою була зобна ендемія у гірських районах Івано-Франківської області (Косівський район), де у 1941-1947 рр. понад 50% населення були хворі на ендемічний зоб.                                                                                           Добова потреба в йоді для дорослих становить 150-300 мкг для жінок і до 300 мкг для чоловіків. Діти у віці до 6 років повинні отримувати не менше 90 мкг йоду на добу, у віці 6-12 років ─ 120 мкг. Близько 80% йоду, що надходить до організму накопичується у щитоподібній залозі. Його надлишки, виводяться нирками, тому створити надлишок мікроелемента досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу.

Щоб усунути дефіцит йоду в організмі, необхідно приймати призначені лікарем препарати та переглянути свій раціон харчування. Потрібно більше їсти продуктів, які містять цей мікроелемент. 

Одним з найбільш простих і дієвих способів профілактики йододефіциту є використання при приготуванні їжі йодованої солі. Також джерелами йоду виступають:

  • морські водорості і морська капуста (ламінарія)
  • біла риба (мінтай, хек, тріска) і морепродукти (креветки і мідії)
  • овочі (картопля, редис, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат)
  • яйця
  • молоко
  • яловичина
  • фрукти
  • грецькі горіхи

ПАМ’ЯТАЙТЕ!  Наше здоров’я – збалансоване поєднання в організмі необхідних мікроелементів. Своєчасний аналіз  стану  організму  потрібен, аби вчасно вдатися до необхідних заходів профілактики або лікування.

 

Підготувала біолог санітарно-гігієнічної лабораторії

 Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 Алла  ЛУГОВА

Фото без опису