Щеплення в Україні продовжується за календарем для усіх людей

  • 33

 

Всесвітньою організацією охорони здоров’я вважається, що населення захищене від тієї чи іншої інфекції, якщо щеплено не менше 95% осіб, які підлягають вакцинації. Лише після відповідного об’єму проведених щеплень виробляється належний колективний імунітет (чим більше людей мають імунітет до тої або іншої хвороби, тим менше ймовірність виникнення епідемії). Завдяки проведеним раніше заходам, світ позбувся ряду небезпечних, та особливо-небезпечних інфекцій і в першу чергу завдяки імунопрофілактиці.

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря профілактичних щеплень тому не виняток.

Всі наявні вакцини в Україні зареєстровані та кваліфіковані ВООЗ для застосування. Окрім рутинних щеплень варто робити й додаткові, наприклад, проти грипу та COVID-19 у сезон.

Календарні (рутинні) вакцини забезпечені державою. Зробити їх можна у будь-якому державному закладі охорони здоров’я безоплатно. Додаткові вакцини можна придбати власним коштом в аптечній мережі. Проти COVID-19 вакцинують безоплатно. Зробити їх можуть вам у будь-якому державному закладі охорони здоров’я безоплатно.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань:

туберкульозу

поліомієліту

дифтерії

кашлюка

правця

гепатиту В

гемофільної інфекції

кору

краснухи

епідемічного паротиту

Батьків з дітками запрошує на щеплення сімейний лікар, проте, поцікавтесь самостійно, за можливості, чи не прийшов час вакцинації.

Для дорослих - ревакцинація кожні 10 років: Правець + Дифтерія.

Дізнайтесь, коли востаннє ви робили щеплення і зробіть ревакцинацію, за потреби.

Додаткові щеплення з врахуванням епідсезону та воєнних умов:

вітряна віспа (якщо не хворіли)

ротавірусна інфекція

менінгококова інфекція

пневмококова інфекція

вірусний гепатит А

Та інші захворювання, проти яких в Україні зареєстрована вакцина.

Обов’язково проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем та розпитайте, які додаткові заходи імунізації необхідні вам та вашій родині.

Фото без опису