Управління фітосанітарної безпеки інформує: Шкідники запасів та заходи боротьби з ними

  • 59

 

У зерні, борошні, крупах, сухофруктах, горіхах, насінні та інших можуть розмножуватися шкідники продуктів запасів, Вони не тільки псують харчові продукти, але і спричиняють шкоду здоров’ю людини.

Одним з резервів збільшення виробництва продуктів харчування є збереження зібраного врожаю. В першу чергу, це боротьба зі шкідливими організмами, з яких найбільш поширеними та небезпечними є:

Амбарний (комірний) довгоносик, борошняна вогнівка, борошняні кліщі, хрущак борошняний, гороховий і квасолевий зерноїди та молі.

Комірні шкідники дуже ненажерливі. Живлячись зерном, шкідники забруднюють його оболонкою пошкоджених зерен, шкірками линьки, загиблими особинами, екскрементами та павутинням. Заражене шкідниками зерно та борошно склеюється в грудочки, ущільнюється, в ньому підвищується температура й вологість. Воно змінює колір, запах і смакові якості та стає непридатним для переробки. Погризене та пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що проростаючи псують його, виділяючи при цьому шкідливі речовини. Ці гриби, насамперед представники роду Fusarium, спричиняють отруєння – мікотоксикози людей і тварин. Тому не можна використовувати зіпсоване зерно для виготовлення хлібопродуктів або на корм худобі.

З метою збереження врожаю застосовують комплекс профілактичних і винищувальних заходів. Профілактичні заходи спрямовані на запобігання зараження зерна, що зберігається. До них належать: збирання врожаю за оптимальної вологості, очищення від насіння бур’янів та інших домішок, сортування й просушування зерна до вологості 13%, а за підготовки до тривалого зберігання - на 1-1,5% нижче, оскільки багато амбарних шкідників, зокрема молі, жуки та комахи, активніші в умовах підвищеної вологості; очистка та знезараження сховищ і устаткування перед закладкою зерна на зберігання, використання незараженого транспорту, брезентів, тари, встановлення сіток на вікнах і вентиляційних каналах, видалення з території зерновідходів, зернового пилу; забезпечення сухого зберігання та облаштування вентиляції; зберігання зерна нового врожаю окремо від минулорічного, насіннєвого - від продовольчого й фуражного; дотримання карантинних заходів під час роботи в кількох складських приміщеннях;

Профілактичні заходи мають бути пріоритетними, проте, у разі виявлення в зерні або в зернопродуктах навіть невеликої кількості шкідників слід негайно здійснити спеціальні винищувальні заходи.

Одним із ефективних запобіжних заходів є охолодження зерна шляхом провітрювання із відчиненням дверей, вікон, активного вентилювання за допомогою стаціонарних або пересувних агрегатів, переміщенням зерна транспортерами, пропуском через зерноочисні та інші агрегати з продуванням холодним повітрям. В зимовий період надійним способом обмеження чисельності шкідників є проморожування зерна. Більшість комах за температури нижче -15оС гинуть протягом доби.

Можна знищувати шкідників, нагріваючи зерно до 50-55ᵒС. При цій температурі комахи і кліщі гинуть. Проте, є небезпека, що можуть відбуватися зміни і в самому зерні, тому цей метод неприйнятний для насіннєвого матеріалу.

Найрадикальнішим знищувальним заходом боротьби зі шкідниками зернових запасів є хімічна дезінфекція зерна: волога, аерозольна, газова (фумігація). Вологий та аерозольний способи ефективні для обробки вільних складських приміщень і прилеглих територій. Для цього використовують фосфорорганічні й піретроїдні інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

З-поміж хімічних заходів проти шкідників зерна газова фумігація є найефективнішою. Для її проведення застосовують такі фуміганти: таблетки на основі фосфіду алюмінію; таблетки на основі фосфіду магнію. Це - хімічні речовини, які випаровують отруту, здатну знищити шкідливих комах, діючи на них через дихальні органи та поверхневий покрив. Перед фумігацією потрібно ретельно загерметизувати зерносклади, а фумігацію проводити із залученням тільки спеціальних загонів, які мають дозвіл і відповідне обладнання.

При використанні хімічних препаратів слід дотримуватися регламентів застосування пестицидів та вимог дотримання техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами.

Своєчасне виявлення шкідників хлібних запасів, знання їх біологічних особливостей, шкодочинності та захисних заходів допоможуть Вам зберегти зерно і зернопродукти від пошкодження під час зберігання.

 

Фото без опису  Фото без опису