Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує:

  • 31

Правила безпеки при поводженні з ґаджетами

(з санітарної точки зору).

Ґаджет – зазвичай цікава технічна новинка у вигляді невеликого електронного пристрою, призначена для полегшення і удосконалення життя людини, яка поєднує в собі високі технології і цілком реальне застосування. Комп’ютерні та інтернет-технології – така ж частина життя сучасної людини, як холодильник, метро, літак тощо. Їх призначення – допомагати працювати і відпочивати з комфортом. Складно назвати сферу життя, в якій не використовуються цифрові пристрої – ноутбуки, планшети, смартфони та інші девайси. Комп’ютер у будинку – це вже не розкіш, а необхідна річ. І сучасна людина повинна вміти ним користуватися. Сьогодні ґаджетом можна вважати будь-який цифровий прилад, досить невеликий, щоб одягти на руку, покласти до кишені або під’єднати до КПК або смартфона.

Технічний прогрес звільнив людей від багатьох фізичних навантажень. Актуальною проблемою людства стали гіподинамія та її наслідки для здоров’я (надмірна вага, серцево-судинні захворювання, слабкість м’язової системи). Недолік руху особливо небезпечний для молодого організму. Від тривалого сидіння на одному місці (а саме цим загрожує захоплення ґаджетами) порушується циркуляція крові в ногах, внутрішніх органах, включаючи головний мозок. Це погано позначається на розумових процесах, пам’яті, концентрації уваги. Погіршується зір (синдром сухого ока), короткозорість.

В результаті проникнення Інтернету в повсякденне життя людини з’явилися й хвороби, про які ще донедавна ніхто й гадки не мав – це комп’ютерна, Інтернет- і ґаджет-залежності.

Тому вкрай необхідно дотримуватись правил безпеки при роботі з цифровими пристроями, а саме:

- комп'ютер потрібно розташувати в кутку чи задньою стінкою до стіни;

- обмежувати час перебування за комп’ютером – до 30 хвилин, після чого треба змінити вид діяльності;

- у приміщенні, де працює комп’ютер, необхідно щоденне вологе прибирання;

- до і після роботи на комп’ютері слід протирати екран спеціальними серветками;

- не забувати частіше провітрювати кімнату;

- частіше гуляти з друзями, надавати пріоритет реальному спілкуванню;

- не користуватися комп’ютером чи ґаджетами під час прийому їжі;

- ставитись до ґаджету, як до технічного пристрою, за допомогою якого можливо отримати знання і навички, а не як до засобу отримання емоцій.

Безсумнівно, смартфони, телефони, комп’ютери – це благо для людства. Вони допомагають нам в роботі та навчанні, роблять доступними різну інформацію і розваги. Але у той же час вони можуть стати небезпечними. Виходом з цієї ситуації є лише розумний підхід до використання гаджетів.