Тривожність і стрес, що робити?

  • 33

 

В Україні стартувала Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською.

Одним із напрямків роботи центрів контролю та профілактики хвороб  є підвищення обізнаності щодо психічних захворювань, пов’язаною з психічними розладами.       

Війна помітно вплинула на психоемоційний стан та здоров’я людини. У стресових та напружених ситуаціях необхідно піклуватися про своє здоров. Тож вкрай важливо не забувати про стан тіла й душі під час війни.

Пам` ятайте, що здоров’я — це не просто відсутність болю та турбот. Насправді це стан повного фізичного, психічного та соціального добробуту.  

Потрібно рівноцінно дбати про кожен з цих аспектів:

  • фізичне здоров’я — наша енергія й жага до повсякденного життя, що допомагає швидко одужувати та відновлювати сили. Життєві навички, що сприяють фізичному здоров’ю: рухова активність – виконання ранкової зарядки, регулярні заняття фізкультурою, спортом, фізичною працею; санітарно - гігієнічні навички – догляд за шкірою, зубами, волоссям тощо; уміння чергувати режим праці та відпочинку.
  • психічне здоров’я — це про свідоме сприйняття дійсності, уміння розуміти власні потреби та висловлювати свої почуття. Щоби поліпшити ваше психічне здоров’я необхідно: спілкуватися з іншими людьми, бути фізично активним, допомагати іншим, а також уважно ставитись до своїх думок, емоцій, поведінки.
  • соціальне здоров’я — здатність створювати здорові взаємостосунки та адаптовуватися до суспільних норм, тобто - уміння спілкуватися з різними людьми, продуктивно працювати, робити внесок у громаду/суспільство, протистояти стресовим ситуаціями.

     Досягнути гармонії у фізичному, психічному й соціальному добробуті  

— це і є справжнє здоров`я!

Бережіть себе!

 

Фото без опису