Захист персика

  • 89

 

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки рекомендують :

Курчавість листя є найзагрозливішою хворобою персика, що може завдати цій культурі серйозної шкоди .Вона провокує знищення зеленої маси і обсипання зав’язі  плодів .

Тому через  це потрібно не допускати початку розвитку цього злісного патогена і працювати профілактично .на упередження. Високоефективним  є проведення профілактичного обприскування у фази    до розпускання бруньок і одразу після розпускання бруньок. А саме в період «рожевого бутону» відбувається відродження зимуючих стадій шкідників та розвиток збудників захворювань.

Холодна дощова погода в другій декаді березня неблагоприємно впливає як на розвиток дерев ,так і на проведення захисних агрозаходів в садах і на городах.На сьогодні  у персиків початок фази» набухання бруньок». Якщо із-за об’єктивних чи суб’єктивних причин Вам не вдалося зробити ранньо-весняну обмивку дерев  мідними препаратами, то зробіть , це ще не пізно, зате дуже ефективно, застосувавши меншу кількість робочої рідини на дерево,тобто не обмивку ,а звичайне обприскування, використовуючи один із мідьвмістких дозволених фунгіцидів;   бордоська суміш , Блу бордо,  медян Екстра, касайд -2000 з відповідними  нормами внесення, які  вказані  в інструкціях при умові середньо-добової температури повітря вище  +5 градусів.  Як тільки встановиться тепла суха погода,необхідно зробити друге обприскування  персиків, знову одним із мідних препаратів. А вже в період «розпускання бруньок» для захисту дерев персика застосовувати фунгіциди хорус(3 г/на 10 л води) + магнікур сенсейшен (3,5 мл/10 л води)або хорус (3 г)+ топаз  100 ЕС (6 мл/10л води) в баковій суміші з інсектицидами» Актара»(1,4 г на 10 л води) проти шкідників.

У фазі «розовий бутон» але до початку цвітіння персиків-це одна із важливіших обробок ,яка забезпечує його стійкість проти хворобів(курчавість листя, моніліоз  та плямистості).

В цей час потрібно працювати з фунгіцидами : хорус(3 г) + скор. 250 ЕС( 2 мл ) + інсектицид – «Енжіо 247 SC.KE» (0,18 мл) . Бакову суміш в кількості із трьох препаратів застосовувати на 10 літрів води. А відразу ж після цвітіння провести обприскування персикових дерев проти плодожерки,попелиць ,квіткоїдів та проти хвороб баковою сумішшю  із фунгіцидів :

знову  магнікур  сеншейшен(3,5мл) + стробі в.г. (2,0г) та  із інсектицидів- проклейм  5 GS.РГ ( 3,0 г), деціс-f-люкс ,  моспілан ВП, (1,0г),

Люфокс 105 ЕСк.е(10,0мл), прованто  Профі 25 WG. ВГ(1,0 г), карате зеон 050 CS.мк,с ( 4,0мл) , застосовуючи відповідно до норм .які вказані у інструкціях І які дозволені «Переліком  пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання  в Україні».

Ви  запитаєте, чому тільки рекомендуємо хімічні засоби захисту рослин.? Відповідь однозначна. Біологічні препарати ефективні при температурі повітря + 15 градусів і більше .   тому  такі препарати , застосовувати у фазу  «росту плодів».

Під час роботи із засобами захисту рослин дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил та правил особистої гігієни. Застерігаємо Вас,що сьогодні на ринках продається значна частина фальсифікованих хімічних препаратів. Тому радимо купувати

засоби захисту рослин у спеціалізованих магазинах, де  дозволені сертифіковані препарати захисту рослин і продавці- консультанти нададуть Вам професійні поради.