Рекомендації щодо проведення профілактичної та заключної дезінфекції в екстремальних умовах

Рекомендації щодо проведення профілактичної та заключної дезінфекції в екстремальних умовах

  • Переглядів: 180

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає громадянам, підприємствам, громадським організаціям рекомендації з приготування та застосування робочих розчинів хлорного вапна. Порядок приготування освітленого розчину - 10% розчину хлорного вапна: 1 кг хлорного вапна розчинити невеликою кількістю води і розмішати до однорідної кашкоподібної консистенції. Додати води до отримання розчину об’ємом 10 літрів, знову перемішати. Закрити кришкою і залишити в темному місці на 24 години. Через 24 години прозорий розчин злити в тару з темного скла, закрити корком або кришкою  і зберігати в прохолодному місці. Термін придатності такого розчину 5 днів. З 10% розчину хлорного вапна готують робочі розчини: 0,2% розчин – приготування: беремо  200 гр 10% розчину + 9,8 л води (для дезінфекції столового посуду, експозиція 10 хв.); 0,5% розчин – приготування: беремо 500 мл 10% розчину + 9,5 літра води (для дезінфекції панелей, стін, дверей); 1% розчин – приготування: беремо 1 л 10% розчину + 9 літрів води (використовується для дезінфекції підлоги, прибирального інвентарю, нічних горщиків); 2% розчин – приготування: беремо 2 л 10% розчину + 8 літрів води (для протирання виробничих столів, для дезінфекції обладнання, внутрішньоцехової тари та інвентарю, автотранспорту  шляхом замочування в 2% розчині хлорного вапна, експозиція 10 хв.); 5% розчин – приготування: беремо 5 л 10% розчину + 5 літрів води (для дезінфекції унітазів); 10% розчин – для дезінфекції контейнерів для сміття; сухим хлором можна дезінфікувати вуличні вбиральні, біовиділення (кал, сечу, мокроту, рвотні маси). Поверхня, на яку наносять сухе хлорне вапно, має бути зволожена.                                               Обробка місць зберігання хліба 1% розчин оцтової кислоти використовується для дезінфекції полиць, шаф, прилавків для зберігання хліба, а також розробного інвентарю для розрізання хліба (ножи і розробні дошки для хліба).   Дезінфекція яєць: В першій ємності яйця замочуються в теплій воді на 5 хв. В другій ємності яйця замочуються в 0,5% розчині кальцинованої соди на 5-10 хвилин. В третій ємності яйця замочуються в 2% розчині хлорного вапна протягом 5 хв. Після чого яйця промивають протічною водою.

Порадник

Гід державних послуг. Банер